Dobro odrađena praksa značajno povećava šansu za zaposlenje u softverskoj industriji. Zašto je to tako?

 

1. Pomaže studentima da shvate šta tačno žele da rade

2. Daje studentima priliku da koriste ono što su naučili

3. Povećava šanse za prolazak tehničkog dela intervjua za posao

4. Omogućava rad u stvarnim uslovima i poslovnom okruženju

5. Pruža stvarni doživljaj timskog rada

6. Uči praktikante da upravljaju vremenom, određuju prioritete u radu i poštuju rokove

Jedna velika rupa u našem obrazovnom sistemu je i nedostatak praktičnog znanja nakon završenog fakulteta. Bilo kog.

Od naših 30 zaposlenih kolega može se čuti prilično ujednačena priča – posle fakulteta bez praktičnog rada ne možeš reći da znaš da radiš. Na fakultetu se rade projekti u grupama gde se lako nađe način da se šlepaš i zamažeš oči profesoru, a sebe radi najbolje je tražiti bilo kakvo praktično iskustvo u vidu samostalnih projekata (pa i onih fakultetskih na kojima se zaista angažuješ) i postavljati svoje radove na javne repozitorijume kao što je Git.

Motivisana željom da studentima obezbedi što kvalitetnije iskustvo i uvid u način rada i funkcionisanja outsourcing firme koja radi na različitim projektima za inostrane klijente, firma Hybrid IT Solutions organizuje prakse.

“Kada nas praktikant oduševi, mi mu ponudimo stipendiju ili zaposlenje”- kaže direktor Đorđe Ivković.

 

Studenti završnih godina programerskih smerova na FTN-u i PMF-u u Novom Sadu dobrodošli su na naše mentorske programe u trajanju od 3 radne nedelje. Takođe imamo i poseban program praksi za ljude koji su završili kurseve programiranja ili neki drugi vid prekvalifikacije i dokvalifikacije (na ovu temu ćemo posebno pisati).

Proces selekcije

Nakon što pošalju svoj CV i na osnovu njega prođu prvi krug selekcije, prijavljeni studenti se pozivaju na intervju sa svojim budućim mentorima. Nakon intervjua sledi dogovor oko termina u kom će se realizovati praksa.

“U CV-u ne propustite da navedete tehnologije koje poznajete i u kojima ste radili, nešto informacija na temu vaših interesovanja i poželjno je link ka nečemu što ste radili. Isto tako je važno da napomenemo da se ne bavimo samo najboljim studentima sa najvišim prosecima i sa svim položenim ispitima, jer to nisu nužni ili jedini pokazatelji talenta. Uvek ćemo izdvojiti svoje vreme za proaktivne i vredne ljude koji žele da ulažu u sebe.”

 

Hybrid IT praksa iz prve ruke

Ana Gligorić završava FTN u Novom Sadu, smer Inženjerstvo informacionih sistema. Ovog leta odradila je kod nas praksu, pokazala veliko znanje, dobar način razmišljanja i entuzijazam i iz tog razloga dobila ponudu za part time posao dok ne odradi diplomski, nakon čega će dobiti ponudu i za full-time juniorsku poziciju.

“Na KONTEH-u sam saznala za praksu u Hybrid IT Solutions, na koji način se organizuje i koje tehnologije se koriste i prijavila sam se jer su nudili baš ono što sam tražila. Na samom sam kraju fakulteta, u trenutku prijave za praksu imala sam još 2 ispita i diplomski i znala sam da mi je neophodno što više iskustva. Poslala sam CV i dobila poziv na intervju koji se sastoji iz Tehničkog i HR dela. Oko termina prakse smo se dogovorili u skladu sa obavezama mentora i mojim obavezama.

Praksa je trajala 3 nedelje i imala sam 2 mentora – Nemanju Bilinca i Stefana Jovančevića koji su sjajna ekipa. Imaju odličan pristup, strpljivi su i umeju da prenesu znanje.

Prvi dan prakse rezervisan je za upoznavanje sa firmom i projektima. Drugi dan kreće Java challenge (par zadataka, da se napiše par funkcija) posle slede benchmark testovi za te zadatke (meri se prosečna brzina izvršavanja funkcija).

Kada sam završila ovaj deo prakse, dobila sam tekstualni fajl sa zadatkom i sugestijama tehnologija koje treba da se koriste. Sve vreme dok se radi zadatak mentori su na raspolaganju za sva pitanja. Kod se kači na Git i mentori tokom projekta rade review, daju savete za eventualno bolje načine na koje može ili treba da se uradi zadatak sa objašnjenjem zašto. Rok za rešavanje zadatka je bio 2 nedelje, što je bilo sasvim dovoljno.

Nakon završetka projekta postoje 2 opcije:

      1. Da se nadograđuje projekat koji se radi u okviru prakse

      2. Da se krene sa projektom koji je uslov za ulazak u proces selekcije za stipendiranje od strane firme Hybrid IT Solutions

Odlučila sam da nadograđujem započeti projekat jer sam želela da još nadogradim svoje znanje. Projekat za stipendiju sam radila nakon toga, samostalno od kuće uz use case koji sam dobila od mentora.

Uslovi na praksi u Hybridu su odlični, imala sam 2 mentora, kvalitetnu opremu (laptop i monitor) i svoje mesto. Projekat praktikanta ostaje na Gitu kao njegova referenca.

Zaista sam mnogo naučila i nadogradila ono što sam znala”- kaže Ana Gligorić, naša sadašnja koleginica.

Preko prakse do stipendije

Praktikanti koji pokažu adekvatno znanje, entuzijazam i želju za usavršavanjem, ulaze u proces selekcije za stipendiste firme Hybrid IT Solutions. Ovde želimo da istaknemo da naši stipendisti nemaju nikakve obaveze prema nama kao davaocu stipendije, osim da završe fakultet. (pročitajte više o stipendijama)

Pozivamo studente da nas posete u našim kancelarijama, posebno ukoliko imaju konkretna pitanja vezana za struku.

Da biste se prijavili na praksu pošaljite svoj CV na contact@hybrid-it.rs